Zoeken
  • Delphine Cordie

Creatieve geesten over tijd: Bieke Casteleyn, interieurarchitecte

Na haar opleiding aan de Sint-Lucas Hogeschool in Gent studeerde Bieke een jaar Product Design in Milaan. In 2015 startte ze onder de naam Bieke Casteleyn_shapingobjects een eigen meubellijn en vandaag runt ze haar eigen interieurbureau BCint.


Bieke, wat betekent tijd voor jou? Professioneel hanteer ik een erg strakke planning. Ik wil bewust de dringende to-do’s afwerken, om me dan te kunnen focussen op het creatieve werk. De laatste zes maanden ervaar ik wel dat tijd stilaan een probleem wordt, omdat er meer en meer operationele dingen mijn dagelijkse planning invullen. En dat zijn meestal zaken die niets met de creatieve kant van mijn werk te maken hebben. Het onderwerp ‘tijd’ is voor mij dus wel een heel relevant issue.

Chaos ervaar ik zelden, en probeer ik absoluut te vermijden. De klant moet voelen dat wij een goed geoliede machine zijn, met structuur in ons werk en in het aansturen van aannemers en leveranciers. Voor elk project vertrekken we ook vanuit een concept, dat we vertalen in materialisatie en een concreet ontwerpvoorstel. Dat geeft ons de nodige structuur die we volgen tot aan de oplevering.

Wanneer is je creativiteit op z’n best? Met tijdsdruk? Of net niet? Ik heb een deadline nodig om knopen door te kunnen hakken. Zonder tijdsdruk blijf ik soms tobben of twijfelen tussen de verschillende opties in een ontwerp. In zo’n geval kan ik gelukkig te rade gaan bij mijn team of iemand die er volledig buiten staat. Hun redenering is dan vaak de bevestiging die ik nodig had. En dankzij die reflectie kan ik weer verder. Hoewel ik niet veel ken van sterrenbeelden, komt die beslissingsangst misschien door het feit dat ik een weegschaal ben.

Wanneer ben je helemaal in je flow en verlies je de tijd uit het oog? Als ik op reis vertrek, is mijn mentale knop omgedraaid vanaf dat we met de auto richting luchthaven rijden. De weken ervoor plooi ik mezelf dubbel om mijn afwezigheid te organiseren, maar het lukt me gelukkig om dan echt te genieten. Elke reis is voor mij een ontdekkingstocht waarbij ik met mijn man de tijd echt uit het oog verlies. Dan bezoeken we bijvoorbeeld een artisanale pottenbakker waarvan we de naam doorkregen van de ober van een restaurant. En op die meest onverwachtse plekken ontdek je de leukste dingen. Nieuwe plekken ontdekken geeft me meer energie dan in mijn luie zetel liggen. Ook tijdens het sporten kan ik mijn hoofd echt leegmaken. Buiten, met een portie verse zuurstof, komen de beste ideeën. Een boom met afbladerende schors kan voor mij een geweldig kleurenpalet zijn om te gebruiken in het ontwerp van een interieur.


Hoe ga je om met tijdsdruk?

Doorheen de jaren heb ik geleerd om tijdsdruk te vermijden door ‘nee’ te durven zeggen. Eerlijk durven zeggen tegen een klant dat een gevraagde timing niet haalbaar is, beschermt me tegen tijdsdruk. Zo heb ik wel al eens een project gemist. Maar voor mij is het resultaat te belangrijk om een project snel te willen afwerken. Alles moet kloppen. En dan is er voldoende tijd nodig om een concept te bepalen, een eerste ontwerp te maken, te laten bezinken en bij te sturen. Maar ook het aansturen van mijn team en contacteren van leveranciers vraagt voldoende tijd.

Zit er een constante in jouw werk? Of ga je bewust op zoek naar vernieuwing? Ik raak snel iets beu, dus hou ervan om nieuwe mate- rialen en combinaties op te zoeken. Ook de mensen in mijn team merken vaak op dat we geen twee keer dezelfde materialen gebruiken. Er zijn architecten die vaak dezelfde materialen en kleuren gebruiken, en zo een herkenbare stempel creëren. Voor mezelf zou ik dat erg saai vinden. Ook in de inrichting van mijn huis hou ik van afwisseling. Ik noem het mijn ‘fomo’ op vlak van interieur. Ik sta open voor verschillende stijlen en wil mezelf niet beperken. Op een beurs bekijk ik daarom zoveel mogelijk nieuwe materialen en leve- ranciers. Zo kan ik voor elk ontwerp mezelf opnieuw uitvinden. En aan elk element besteed ik de nodige tijd om de opties te onderzoeken. Van de lampen, tot de barstoelen en de deurklinken: alles moet kloppen.

Als je twee uur tijd cadeau zou krijgen, hoe zou je die invullen? (Denkt na) Naar de kapper gaan! (lacht) En daarna een massage boeken, of een wandeling maken. En eindelijk eens die interieurboeken openslaan. Ik ben geen lezer, maar kan mezelf helemaal verliezen in de foto’s en visuele prikkels. Enkele uren snuisteren op een rommelmarkt of vintage beurs geeft me ook veel energie en inspiratie. Je kan me zeker geen plezier doen met winkelen of enkele uren Netflix-en.

Zijn er nog zaken die je tijdverlies vindt? Ik heb weinig geduld voor dingen die met telecom en administratie te maken hebben, of een afspraak bij de dokter, in de file staan, iets afhalen in het postkantoor, boodschappen doen, een lamp vervangen, de carwash... Kortom: alle praktische dingen die ‘moeten’ gebeuren. Waarmee ben ik het liefste bezig? De creatieve kant van mijn werk. Een ambitieus project op poten zetten en mezelf helemaal heruitvinden. Dan komt het beste in mij naar boven.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven